Stuvräknare

Då jag gått från garntok till tygtok sista halvåret så har en helt ny värld öppnat sig för mig, också nya arbetssätt. Andrahandsmarknaden upplever jag som mycket större på tyg än på garn.

Även jag har uppsökt några av de olika köp- och säljgrupperna som finns på Facebook och då känt av behovet av att kunna beräkna ett vettigt pris på tygerna, inklusive ganska små stuvar ibland.

Det kan väl inte vara så svårt att ta fram en egen tänkte jag och körde på i google docs. Det var inte såå svårt, men det tog lite tankeverksamhet att få ihop alla beräkningar.

Tänkte att jag skulle dela med mig av den ifall någon mer behöver beräkna sina stuvar inför försäljning.

Tänk på att det är ett onlineformulär vilket innebär att du kan behöva slåss med andra användare om ni är inne samtidigt. För att komma runt det går det att ladda ner den som excel att ha lokalt på din egen dator. Klicka på Arkiv (File) – Ladda ner som – Microsoft Excel. Du hittar också dokumentet här för nedladdning: Stuvräknare

Virkad tröja – Summerstyle

Påbörjade ett nytt projekt i somras, en tröja jag tänkte kunde vara skönt framåt sensommaren. Nu blev den klar lagom till hösten istället, men den kanske funkar att ha en långärmad tröja under också…

Jag blev väldigt nöjd, men den kunde kanske varit några centimeter större. Som vanligt när jag virkar så kontrollerar jag inte ordentligt innan jag kommit för långt. Den här gången kontrollmätte jag inte förrän både fram och bakstycke var klart, klantigt!! Åh andra sidan lärde jag mig av misstaget och kontrollmätte ärmarna ordentligt, första ärmen gjorde jag om 2 gånger…

Den är virkad i Emma från Falkgarn. Den naturvita. Jag använde virknål 2.5.

Virkad tröja Virkad tröja

Här kommer också ett försök till mönster. Har för första gången arbetat med diagram, det var roligt men pilligt. Vill du testa det själv så gå in på Stitchworkssoftware och ladda ner deras gratisversion.

Mönster virkad tröja summerstyle

crochet_sweater_summerstyle

Virkade raggsockor

När jag gjorde mina regnbågsvantar köpte jag det garn som passade syftet och tittade inte så mycket på hur stor mängden var. Det var ju dock 300 g garn, och det gick ju inte åt till vantarna, långt därifrån, så jag var tvungen att hitta på något nytt att använda garnet till. Det fick bli ett par raggsockor.

De ska få fylla två syften
1 – att värma mina frusna fötter2 – att slitas på istället för vanliga strumpor, tydligen har vi ett sockätargolv i vårt hus…

Virkade sockar blir inte lika elastiska som stickade, så de är inte lika lätta att ta på och av, men när de väl sitter på foten sitter de som en smäck… :)

Ett försök (jag säger försök varje gång då jag känner att jag inte är erfaren nog att säga att jag kan göra mönster, kanske är jag lite feg, men så får det vara) till mönster hittar du här.

virkade raggsockor virkade raggsockor virkade raggsockar

Virkade ljuslyktor

Blev igår kväll bjuden på middag till idag. Ville så klart ha med något, men en tur på stan hanns inte med. Fick bli invirkade barnmatsburkar, dom har vi ju till förbannelse just nu. :)

Vill du göra ett par, mönster hittar du här.

virkad-ljuslykta1

virkad-ljuslykta2 virkad-ljuslykta3

Virkade disktrasor

Har sett ganska mycket virkade disktrasor i grupperna på Facebook som jag är med i. Blev till sist lite lockad att testa själv, och gjorde så ett par stycken i somras och gav bort. Dom blev poppis, men var lite jobbiga att virka (krångligare mönster) så jag effektiviserade lite och har istället gjort flera i en lättare (men minst lika bra) variant.

virkad disktrasa  virkad disktrasa

De här går försvinnande fort att göra, vilket är skönt när man ska masstillverka lite.

De är virkade i Arezzo Lin, virknål 4 mm.

Mönstret är så här:
varv 1: 46 lm
varv 2: 45 fm, 1 lm vänd
varv 3: (1 fm, 1 st) x 22, 1 fm, 1 lm vänd
varv 4: (1 fm, 1 lm) x 22, 1 fm, 1 lm vänd
upprepa varv 3 och 4 till önskad storlek
avsluta med ett varv fm

Om du också vill göra en etikett men inte vet hur kan du gärna ”låna” min, den hittar du här. Den är gjord i google documents. Ett tips är att välja att spara en kopia, annars skrivs dina ändringar över så fort någon annan öppnar filen.

Virkade regnbågsvantar

Fick en idé i mitt huvud för ett tag sdan om att virka vantar i både enfärgat och självrandande garn, där det enfärgade liksom skulle rama in det självrandande. Sökte som attan efter inspiration, provvirkade både det ena och det andra, och fastnade till slut för ett mönster som består av stolpar och fastmaskor. Då började jakten på garn, hua… Men det gick bra det med, köpte via Garnlådan på Facebook (då tiden för besök i fysiska garnbutiker har minskat drastisk sedan vi blev med bebis…).

Är i alla fall jättenöjd med slutresultatet och ser fram emot att använda dom på de otaliga barnvagnspromenaderna till och från förskolan…

FullSizeRenderFullSizeRender_3

Vill du också göra ett par, här är ett försök till mönster. :)

Virkade regnbågsvantar

And here is a try (really, a try) to make an english version of the pattern.

Crochet rainbow mittens

Mumin no 2

För längesedan virkade jag ett mumintroll till en kollega som älskar mumin. Det blev ett ganska stort mumintroll då jag använde ett ganska tjockt garn. Hon blev givetvis jätteglad, så det var ju en lyckad grej.

Nu ska i alla fall samma kollega ha barn, och vad passar då inte bättre än att virka ytterligare ett mumintroll, ännu större så klart. :)

Sagt och gjort, ett mumintroll i garnet Home Sweet Home från Svarta fåret, och virknål 8. Jag glömde mäta höjden på det, men det är ju nästan lika stort som en sittande 6-månaders bebis, så ganska stor helt enkelt. :)

Ölburken är bara med som storleksreferens på de första bilderna. :)
mumin1 mumin2 mumin3 mumin4

Virkad väska, eller påse kanske

Fick lite mattvarp av svärmor i somras, ville testa att göra en väska. Sagt och gjort, så här blev det.Virkad väska vaska3

Jag vill förmodligen fodra den också, men det får bli ett lite senare projekt… :)

Tillvägagångssätt hittar ni här. Tyvärr inget mönster då jag inte hittat på allt själv utan lånat lite från andra sidor.

Det gick lite snabbt att skriva ihop det här, så det har säkert blivit fel både här och där, eller oklart. Hojta till om ni har några funderingar eller om något behöver rättas till/förtydligas.

And here is a tutorial (or at least a try) in english for my crochet friends in ”Crochet UK”. Please let me know if you find any obvious mistakes. :)