En kreativ höst

Har suttit en hel del i soffan och virkat på sistone, är väl egentligen det enda jag gjort förutom att vara lite för mycket på jobbet.

Det har ju då i alla fall blivit en del skapat. Bland annat har jag lärt mig att reliefvirka, eller som det heter i den engelska bok jag (eller Fredrik) hittade mönstret, basketweave. Det ser sjukt avancerat ut, och ingen tror på att det är virkat, men är så sjukt enkelt att jag nästan inte vill avslöja hur man gör. =)

Det handlar om att göra stolpar, stolpar och stolpar, hela vägen, men man gör omtaget på ett lite annorlunda sätt. Istället för att ta nålen genom stolpen upptill, eller mellan stolparna, så tar man runt själva stolpen, åt olika håll för att få fram effekten av rutigt. Det lättaste är att kika på följande klipp på Youtube.

Detta har resulterat i tre halsdukar. Den första (senapsgula) till Fredrik, sen en till mig (grå). Sen kom bröderna på besök och det slutade med att den yngre beställde en blå. Nu sitter jag och försöker få klar en vinröd, också på beställning, jag som inte skulle göra fler saker på beställning…

Jag har virkat samtliga halsdukar i akrylgarn, det är ju faktiskt lite mjukare. Svara Fårets Freja användes till den gula och Marks&Kattens Carolina till de andra. Virknål nr 8 till samtliga. Dom mäter ca 160 cm.

Jag har även testat att göra en helt ”vanlig” stolp-sjal i olika färger istället för att använda melerat garn som jag gjort tidigare. Jag är nöjd med resultatet, men är inte riktigt mina färger, så den har jag sålt till en kollega. Den är virkad i ett garn som består av 50% ull och 50% akryl. Kan tvättas i maskin i 40 grader. Den mäter 120 cm över ”ryggen” och 65 cm från spetsen till mitten av ”ryggen”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *