Den sista mössan är sydd, sy en egen mössa…

Jag tog ett stort beslut i veckan, att lägga mössproduktionen på is på obestämd framtid. Det känns otroligt befriande. Dessa mössor har gett mig ständigt dåligt samvete. Det har alltid funnits någon att sy, men inte ork eller lust…

De sista beställningarna har legat alldeles för länge. De som fått vänta är Camilla och Frida. Det har i och för sig inte varit jättekallt på sistone, men ändå. Fridas mössor är dessutom inte till henne, utan till hennes nyfödda dotter. Tanken var att dom skulle vara klara tills hon kom, men nu har hon kommit till världen, och mössorna ligger fortfarande här.

Jag tror att det var Ulfs lilla beställning på 26 mössor (det var inte han själv som beställda alla) som tog musten ur mig. Det blev liksom inte roligt längre.

Men som plåster på såren ger jag er nu hemligheten bakom K-Cab-mössorna, så att ni kan sy egna mössor. Det är faktiskt inte så svårt, när man väl listat ut hur man gör. :)

Mönstret (som du ser en sneak-peak av här nedan) öppnas i ett nytt fönster, därifrån är det bara att spara ner dokumentet, eller skriva ut den direkt.

Mönster på mössa

Sew a beanie. Here is an english version of the pattern. This one was translated by Handymanorwoman and since that is a really good thing I will also link to that pattern.
English version.

 

Sy en mössa
Sy en mössa

 

För er som ger er på att sy en, hör gärna av er och meddela hur det gick…

21 comments
 1. Du hade inte behövt göra klar mössorna men…tusen, tusen tack att du tog de ork att slutföra Märtas mässor + ”bonusmössan”.

  Kram från oss!

 2. Självklart gjorde jag klart dom, kan ju inte banga en beställning… :) Men jag kan tacka nej till nya. Hoppas hon kan ha dom länge innan hon växer ur dom. Misstänker att alla är lite stora nu :).

  Hälsa Micke och Märta

 3. Klokt beslut

 4. Hej.

  Surfade in på din blogg när jag letade efter mönster till mössor. Tack så mycket! :)

  En fråga. När man har mönstrat tyg med ett tydligt upp och ner, i vilken ledd ska tyget vikas för att mönstret ska komma rätt i slutändan? I mitt fall är det djur, ska djuren vara stående i vecket eller liggande?

  Hoppas du förstår min fråga och att du läser detta trots att inlägget har lite tid på nacken.

  Tack på förhand!

  Med vänliga hälsningar
  Annelie

 5. Hej!

  Kul att du hittade hit. Självklart har jag koll på även gamla inlägg (eller en smart blogg som skickar mig e-post när jag får nya kommentarer. :))

  Jag förstår din fråga precis. Du ska lägga på mönstret med ”spetsarna” uppåt och nedåt med djuren i stående riktning. När du sedan syr ihop mössan så lämnar du en söm öppen i den nedre delen, alltså ”nedanför” djuren. När du sedan vränger mössan och syr igen den öppna sömmen och ”viker in” den delen av mössan med synlig söm, så hamnar djuren åt rätt håll på utsidan.
  Hoppas du hänger med på min beskrivning. :)

  /Karolina (a.k.a Rut)

 6. Tack för ett så snabbt svar! :)

  Jag tror jag hänger med, återkommer väl om jag kör fast igen, är rätt ny på detta. ;)

 7. Gör så, lycka till! :)

 8. Sådärja!
  Gick bara fint det där. Lite övning på att få krysset som blir på toppen lite snyggare, men annars så!

  Tack så mycket för hjälpen! :)

 9. Det var så lite så, jag ser det som ett kvitto på att mitt mönster inte bara kan förstås av mig. :)

 10. Tack så mycket ikväll ska jag prova!

 11. Hej
  Har du möjlighet att maila mönstret på mössan. Går inte att skriva ut så att allt hamnar på samma sida.

  Tack på förhand

  Camilla

 12. Hej,

  självklart ska jag göra det. Vad bra att du uppmärksammade mig på att jag gjort ett uruselt dokument. Ska göra om det till en pdf och ersätta bilden i inlägget med det. Mail kommer strax.

 13. Har ingen skrivare hemma, utan försöker rita av ditt mönster med måtten bara. Men ungefär hur långa ska spetsarna/topparna vara? När jag måttar på skärmen tror jag att de bör vara ungefär 10 cm i djup (jag gör nästa största storleken), kan det stämma?

 14. Hej,

  Jag är tyvärr inte i närheten av mönstret nu, så kan inte mäta. Men 10 cm kan säkert stämma. Det är inte superviktigt hur hög spetsen är, det viktiga är att mössan totalt blir tillräckligt lång. :)
  /Karolina

 15. Då prövar jag mig fram, tack för att du delar med dig av mönstret förresten :)

 16. Förstår inte hur jag gör hur jag viker bild nr 2

 17. Hej, det lodräta strecket från toppen till botten på bild 2 är sömmen du sytt i bild 1.

  Du ska alltså ”vrida” mössan så att den långa sömmen hamnar på mitten och de osydda topparna bildar en kulle (istället för det ”M” som var från början.

  Hoppas att du förstår.

 18. Tack för ett snabbt svar nu förstår jag har inte vågat klippt i rätta tyget provade på ett annat
  Tack än en gång för ditt snabba svar

 19. Härligt! Hoppas att mössan blir bra!

 20. Hej,

  Kul med ett mössmönster, hur är det med sömnsmån? De mått du anger, inkluderar det sömnsmån eller ska man lägga till så att säga? :)

  Tack på förhand!
  /Sofie

 21. Hej,

  Så klantigt av mig att inte skriva det. :) Jag brukar lägga till sömsmån på långsidan, ungefär till där topparna börjar. Du behöver inte ha sömsmån på spetsarna, men om du skulle lägga på sömsmån runt om allt så funkar det med.
  /Karolina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *