Recept

 

 

Matbröd med frukt och nötter

2 tsk bikarbonat 7 dl vetemjöl 3 dl grahamsmjöl 2 dl grovt rågmjöl 1 liter naturell yoghurt 3 dl hela hasselnötter (eller andra nötter) 2 dl mörk sirap 3 dl torkad frukt 2 dl russin 2 tsk salt ev. solrosfrön eller pumpafrön Rör ihop bikarbonat, salt och mjölsorterna i en bunke. Slå i yoghurten, nötterna och de torkade frukterna samt sirapen. Smöra och bröa en avlång brödform (om man vill kan man istället för att bröa formen strö på antingen lite skalade solrosfrön eller pumpafrön). Skrapa ner den ganska kladdiga smeten i formen. Se till att inte fylla formen ända upp till kanten, eftersom det jäser med bikarbonaten. Lämna ungefär tre centimeter upp till kanten. Jämna eventuellt till ytan och strö gärna på lite solrosfrön eller pumpafrön. Sätt ugnen på 200 grader och ställ in formen och låt stå i 60 minuter. Sänk därefter temperaturen till 175 grader och låt stå i 30 minuter till, detta för att undvika att det blir bränt. (Tips från coachen... Till min 2-liters bakform har jag tagit 2/3 av detta recept)  

Dajmtårta

Tårta 150 g sötmandel 4 äggvitor 2 dl socker 1 msk mjöl (kan hoppas över för glutenfritt) Skålla mandeln och mal den (går bra att inte skålla också). Vispa äggvitorna hårt och vänd ner socker, mandel och mjöl. Häll smeten i en ströad form med avtagbar kant. Grädda i 175 grader i ca 30 minuter. Kräm 2 dubbeldajm 4 äggulor 1 dl socker 3 dl vispgrädde Hacka dajmen i bitar. Vispa äggulor och socker poröst. Vispa grädden hårt och rör ner i äggsmeten. Rör ner dajmen (spara lite till garnering). Bred över kall kaka och låt stå i frysen minst 1½ timme. Ta ut tårtan en halvtimme innan servering och garnera med dajmkross.  

Kladdkaka

2 ägg 3 dl socker 4 msk kakao 1 krm salt 1 ½ dl vetemjöl 1 dl smält smör Smörj och mjöla en bakform med ca 24 cm i diameter. Rör ihop alla ingredienserna, häll det i formen, strö eventuellt hackade nötter eller hackad dajm över. Grädda i exakt 30 minuter i 200°C.  

Äpple- och kanelmuffins

2 ägg 2 dl socker 50 g smält smör 3 dl mjöl 1 1/2 tsk bakpulver 1 1/4 dl filmjölk Fyllning 1 dl smält smör 1 tsk vaniljsocker 1/2 dl socker 2 dl havregryn, gärna fiber- havregryn 1 1/2-2 tsk kanel 2 äpplen Vispa ägg och socker, rör i övriga ingredienser. Gör sedan fyllningen med smält smör, vaniljsocker, socker, havregryn, kanel och grovhackat äpple. Häll först smeten i 12 stora muffinsformar, klicka sedan i fyllningen. Grädda 12-15 min i 220°C.  

Skorpor

100 g smält smör 2 ägg 1½ dl socker 5 dl vetemjöl 1½ tsk bakpulver Smält smöret. Blanda i ägg, socker och mjöl blandat med bakpulver. För smak se nedan. Rulla ut degen i 3 längder, lika långa som plåten. (2 funkar också, blir något större skorpor) Grädda i 200ºC i mitten av ugnen ca 10 min. Ta ut och dela i sneda bitar. Rosta dem i 175°C ca 10-15 min, tills de fått en gyllenbrun yta. Stäng av ugnen och låt skorporna stå kvar tills de svalnat. Då blir de hårda och goda! (tänk på att skorporna får ytterligare färg efter att man stängt av ugnen, så låt de inte få för mycket färg innan du stänger av. Jag brukar låta det gå precis 10 min, brukar bli bra. Av vad jag har erfarit så är lite för lite färg bättre än lite för mycket) Fyllningar: (originalreceptet) 2 pkt saffran, à 0,5 g (röres i smält smör) och 1½ dl grovhackade hasselnötter (blandas med mjölet) 1,5 dl kokos (blandas med mjölet) 2 tsk citron (finns på flaska vid karamellfärg i butik) (blanda i smöret + lägg till lite mjöl i utbaket) 2 tsk kardemumma, stött eller malen (blandas med mjölet)  

Skumkuber

1 äggvita söndervispas lätt i en stor skål, sätt till 4 1/2 dl strösocker 1 1/2 dl florsocker 1 msk vaniljsocker 2 msk potatismjöl 2 msk gelantinpulver, som blandas med 1 1/2 dl kokande vatten, blanda det sen med 1 1/2 dl kallt vatten och se till att det inte blir klumpigt. Häll gelantinblandningen över ingredienserna i skålen. Alltsammans vispas med elvisp i 15 minuter. Massan skall vara vit och skummig. Bred ut den i vattensköljd låg form eller liten långpanna. Ställ den kallt (ca 1 timma). Värm sedan i en kastrull på svag värme 1 påse kokos (200gr) och 2 msk kakao. Rör om väl och slå upp grynen på en tallrik. Skär massan i fyrkantiga bitar och rulla (doppa) dem i grynen. Man kan också bara rulla dom i enbart kokos, då behöver kokosen inte värmas...
 

Makroner

Maräng 125 g skållad, skalad sötmandel och siktad mandel 4 dl florsocker 1 1/4 dl äggvita, ca 3-4 äggvitor 1/2 dl strösocker 1 msk mosad hallon (gärna utan frön) ev 1 krm röd karamellfärg Skålla mandeln (gärna en dag i förväg och lite mer än 125 g, så den hinner torka ordentligt) och mal den. Sikta den malda mandeln och väg mandelmjölet så det blir 125 g. Sikta ner florsockret i mandelmjölet. Vispa äggvitorna och tillsätt sockret och fortsätt vispa. Tillsätt till slut karamellfärg. Vispa marängen till en fast smet. Vänd försiktigt ner mandel/florsocker-blandningen till en jämn smet. Spritsa eller klicka ut smeten i kakor stora som 5-kronor på plåtar med bakplåtspapper. Låt kakorna vila minst 30 min (gärna längre), det gör att kakorna inte spricker i ugnen. Sätt ugnen på 125°. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min (längre vid större kakor). Låt kakorna kallna. Kräm 100 g smör, rumsvarmt 1 1/2 dl florsocker 1 tsk vaniljsocker 1 ägggula 2 msk mosade hallon (gärna utan frön) 1 krm röd karamellfärg Lägg smöret i en bunke och blanda med florsocker och vaniljsocker. Vispa tills blandningen är ljus och porös. Vispa ner äggula, hallon och hushållsfärg. Bred en klick smörkräm på hälften av makronerna och täck med den andra hälften så att de ser ut som små hamburgare. Förvara i kylskåp. Byt gärna ut hallon och den röda karamellfärgen mot andra smaker och färger. T.ex. Citron, choklad, blåbär.